Tere tulemast blogisse



Tere tulemast minu blogisse . Oleksin väga rõõmus kui jätaksite minule siia blogisse maha märgi, et olete siin käinud ja lugenud minu ülestähendusi . Selle eest oleksin väga tänulik

22. jaan 2011

Minu jala haigus artroos

Sõbranna Ülle saatis lugeda professori kirjutatud jutu minu jala kohta :

Artroos  on valuline liigeseid väärastav haigus, mis võib põhjustada invaliidistumist.
Tööalaselt põhjustab artroosi suur koormus liigesele.


Artroos (joonis)algab liigesekõhre kahjustumisest . Pikapeale kõhrekiht mureneb ja õheneb, kuni kulub, nii et luupinnad laiguti paljastuvad. Liigeselähedases luukoes toimuvad muutused, mis tõstavad kahjustatud liigese vastupanu koormusele.
Kõhrealune luukude tiheneb ja liigesepinna servadest ulatavad välja luukasvised e osteofüüdid.
Kõhre lagusaadused ning lahti hõõrdunud kõhre- ja luutükikesed ärritavad liigese sünoviaalkesta, mis hakkab rohkem liigesevõiet eritama. See võib ajuti liigese turset põhjustada.
Kuna liigesevõiet tekib pisut rohkem ja selle omadused on muutunud, siis on liikuma hakates tunda liigeses kangust.
Seda tingib ka liigesekihnu välimise, fibrooskihi paksenemine.

Ajapikku liigese liikuvus väheneb ja muutub tema väline kuju, moondub. Seetõttu nimetatakse haigust ka deformeerivaks osteoartroosiks.
Kuna liigutused on valusavõitu, siis püütakse haiget liigest säästa, liikumist piirata. Aga seetõttu haige piirkonna lihased kõhetuvad ja tõmbuvad pingesse, nii et viimaks ei saagi liigest enam sirutada.
 Nii muutub vähehaaval kehahoid ja kõnnak.
 Artroos kulgeb esialgu aeglaselt ja enamikul haigetest ei kujune püsivaid raskeid vaevusi.

Muutused liigestes tekivad nende ülekoormatuse tõttu
 Raskuste tõstmine ohustab põlve- ja puusaliigeseid.
 Istumine mittesobiva kõrgusega laua taga ebahügieenilise konstruktsiooniga istmel põhjustab lülisamba ja õlavöötme väärasendi ning nende ülekoormuse soodustades artroosi teket.
Diagnoosimiseks tehakse liigestest röntgenülesvõte või ultraheliuuring, analüüsitakse ka liigesevedelikku ja verd.


Ravi

Peamiselt konservatiivne. Ravivõimlemine, füsioteraapia (ultraheli, impulssvoolud, parafiinimähised), mudaravi, põletikuvastased ravimid, vajadusel valuvaigistid, liigeste kõhrekaitsvad ravimid (nt artrüül), ussi- või mesilasmürki, eeterlikke õlisid sisaldavad salvid, tugivahenditega toestamine ja fikseerimine. Mõningatel juhtudel kirurgiline ravi.




A liigese ehitus normaalselt


1- kõhr;

2- liigesekihnu välimine, fibrooskile;

3- sisemine, sünoviaalkile;

4- liigeseõõs;

5- liigestuva luu ots.

B - muutused artroosi korral

1- luukasvised;

2- liigeselähedane luu tihenenud;

3- kõhr hävinenud, liigesepilu kitsenenud;

4- fibrooskile paksenenud.


NAOMI LOOGNA,

professor

ARTRIIT


Artriit on mõistatuslik haigus. See võib alata märkamatult ja areneda tasapisi, aga võib samas mõne nädala jooksul ägeneda täiesti tervel inimesel. Arstid ei oska seniajani vastata küsimusele, mis seda tekitab. Nad kahtlustavad põhjusena haigusjärgseid tüsistusi, pärilikkust või koguni tundmatut viirust.

Kahjustatud liigesed tursuvad, suurenevad ja deformeeruvad ning on liigutades ja katsudes valusad. Enamasti jäävad liigesed haigeks paralleelselt: mõlema randme-, põlve-, pöia- ja sõrmelüliliigesed.

Artriidiravi on keerukas ega anna kaugeltki alati soovitud tulemusi. Arstid kirjutavad tavaliselt välja valuvaigisteid ja põletikuvastaseid ravimeid, ent paraku on neil kõigil ka oma vastunäidustused ja kõrvalmõjud.

Enamik inimesi ei tea, et abi võib leida tavalistest toiduainetest. Alustagem värskest ingverist. Artriidihaigetel on soovitav lisada iga päev toidule pisut rohkem kui 60 g riivitud ingverijuurt. Enamikul juhtudel kaob valu siis nagu võluväel, sest selles taimes leidub kahte bioloogilist aktiivset ainet, mis aitavad jagu saada valu põhjustajast - liigesepõletikust.

Kasulik on ka pipar - olgu siis must või punane, sest aktiviseerib vereringet, turgutab immuunsüsteemi ja aitab väljutada shlakke. Peale selle sisaldab pipar looduslikke valuvaigisteid.

Üks vägevamaid tervendajaid on küüslauk. India ravitsejad kinnitavad tuhandeaastastele kogemustele tuginedes, et kui süüa päevas 2-3 toore küüslaugu küünt, püsivad liigesed terved. Teadlaste arvates peitub küüslaugu jõud selles, et ta on suuteline blokeerima prostaglandiini - põletikku tekitavat keemilist ainet, mida toodetakse kahjustatud kudedes.

Suurepärane artriidivastane vahend on ka õunaäädikas. See sisaldab palju kaaliumi, mis aitab lahustada kahjustatud liigestes moodustuvaid ja põletikku tekitavaid happekristalle.

Lisame loetelule veel ühe lihtsa vahendi - mineraalvee. See toimib võidena: kui liigestes on vähe vedelikku, on neid valus kõverdada. Jooge päevas vähemalt kaks liitrit vett, et teie liigesed saaksid vabalt liikuda.

• Reiarohtu kasutatakse reuma, polüartriidi ja podagra puhul haigust väljaajava vahendina. Termosesse pannakse 4 spl ürti, valatakse peale liiter keeva vett, lastakse öö läbi tõmbuda, keedetakse hommikul 10 minutit ja juuakse 3 korda päevas pool klaasi.

• Eukalüptiõli kasutatakse liigesehaiguste, radikuliidi ja reuma korral määrimisvahendina.

• Loorber. Valage 1 spl hästi peenestatud loorberilehtedele 400 g keeva vett, keetke 10 minutit, valage siis termosesse ja jätke sellesse kogu ööks. Hommikul kurnake ja võtke kahe nädala jooksul 15-20 minutit enne sööki 1/3 klaasi. Raseduse korral tuleks sellest vahendist loobuda.

• Äädikas. Nõrga äädikalahusega võib teha kahjustatud liigestele soojendavaid kompresse, segades poole liitri vee hulka supilusikatäie äädikat või teelusikatäie äädikaessentsi. Kastke linane käterätt lahusesse, väänake veidi tahedamaks, mähkige haige koha ümber, pange peale veel villane rätik, hoidke nii 2-8 tundi ja peske siis äädikane koht puhtaks.

• Segage 1 spl mett ja 1 spl peent soola, pange linase lapiga haigele kohale, katke kompressipaberiga ja mähkige villane riie ümber. Tehke kompressi igaks ööseks, hommikul aga hõõruge haiget kohta sooja veega.

1 kommentaar:

  1. Наташа, что это за описание? Это твоя нога?

    VastaKustuta