Tere tulemast blogisse



Tere tulemast minu blogisse . Oleksin väga rõõmus kui jätaksite minule siia blogisse maha märgi, et olete siin käinud ja lugenud minu ülestähendusi . Selle eest oleksin väga tänulik

5. veebr 2014

Laste riietamine vanasti

siit blogist  klikka

 Võtsin alice blogist  kaks pilti,  palun vabandust.


 Oeh kui vaadata tänapäeva laste riiete valikuid siis  muidugi ühest küljest on väga hea meel , kellel ikka on võimalust paneb lapse tip- top riidesse. Kes  viimase malli järgi , kes arukamalt . kes ostab köik kokku mida näeb , kes ostab arukalt seda mida vaja , igaüks teab oma vöimalusi ja tahtmisi ..
Teisest küljest tuleb nutt peale kui mõtlen tagasi aega 35 aastat tagasi kui lastele polnud poest mitte midagi saada .  Poeriiulid olid tühjad ja ainult need kellel oli tutvusi kooperatiivis ja kaubamajas m need said leti alt midagi kätte - välismaa asjadest polnud mõtet unistadagi ja kes siis sellel ajal välismaal käiski - spekulandid olid ka  ainult Tallinnas . nemad laste riietega ei kaubitsenud.
  Beebieas ei olnud saada  neid paberist  mähkmeid  , meie saime kastitäie Paide raamatupoest  ja kasutasime ainult ekstra   kohtadesse minekul . arsti juurde vöi kaugemale ... need ei olnud sellised kui nüüd  need pehmed püksikesed need olid sellised ristküliku kujulised  piklikud nagu naiset sidemed aga suuremad ... , oi . see oli luksus .
 Mina õmblesin ikka ise oma lapsele mähkmed , ilusad valged , osad kolmnurgad,marlist  osad  ristkülikud nii nagu siis oli vaja ..  väljas kuivasid nööri peal reas  ilusad valged   vaatasin et naabrinaisel olid kollased  ja nii koledad .tema harva pesi .. .. olin õnnelik et minu lapse omad olid nii valged ja puhtad ..
 Lasteaias olid  lapsed riietatud ühtemoodi nagu orvud lastekodust - neljal tüdrukul kaheksast oli sama kleit seljas, sest õnnelikud vanemad olid poest või tuttavalt müüjalt  saanud  kohe seejärel kui letti pandi,  teised neli pidid ise õmblema .
  Mina õmblesin oma lastele alati  lasteaia peo jaoks uued riided .. JA ALATI VENNAKESTELE ÜHTEMOODI uued püksid ja uue kikilipsu . Oh nii armas oli vaadata ..
 Õösiti  õmblesin jopesid ja pükse .. kudusin ühtmoodi dzhemprid  valged ja tähekesega nii armas oli pildi peal siis ühtmoodi komplektis .

Tunkesid polnud siis ka saada talveks. Meie isa oli tööl Siberis ja tõi   sealt ühe tunke . Seda kandis siis vanem poeg mitu aastat ja siis jäi nooremale ja siis müüsime veel  komisjonipoes maha ja nägin ka kes selle ostis .... Reima asjad olid kvaliteetsed ja kestsid kaua , veel oli sellepoolest hea, et jope ja püksid olid eraldi


Oli umbes sama värvi kui siin pildil
   Õmblesin ka  endale kõik riided ja ega mulle ka poest polnud midagi võtta .. Suurele inimesele oli ka vanasti väga väike valik ja kindlasti ainult musta või tumepruuni ,seepärast ikka ise jälle õmblusmasin lauale ja surra vutrra ....
 
 Kui saime lastele "teksad" olime õnne junnis ... see oli ju nii moodne ..
mis siis, et polnud mingid firmakad aga siiski "teksad"
Jalanõudega oli veel suurem probleem , neid ei saanud ise õmmelda ka , ilusaid ei olnud ja neid mida oli saada need tegid kohe uuest peast villid jalgadele ... kohutav , pidi teipima kanna kinni .
 
 








 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar