Tere tulemast blogisse



Tere tulemast minu blogisse . Oleksin väga rõõmus kui jätaksite minule siia blogisse maha märgi, et olete siin käinud ja lugenud minu ülestähendusi . Selle eest oleksin väga tänulik

6. nov 2013

Rootsluse päev

Mees viis hommikul lipu välja ja tõmbas vardasse - küsisin mis puhul -ütles et on rootsluse päev hakkasin uurima et mis see on .

 (6. november) Rootsluse päev , Gustav Adolfi päev
Soomes on kaks ametlikku riigikeelt ja kõik soomekeelsed soomlased õpivad koolis rootsi keelt. Samamoodi õpivad kõik rootsi emakeelega ja rootsikeelsetes koolides käivad lapsed soome keelt.

Rootsluse päeval pühitsetakse soomerootslaste õigust kasutada rootsi keelt Soomes ametliku asjaajamiskeelena, aga samavõrd ka soome ja rootsi keele võrdseid õigusi kakskeelses Soomes. Eelkõige tähistatakse seda päeva rootsikeelsetes koolides.



Ühtlasi on 6. november Rootsi kuninga, Gustav II Adolfi (1594–1632) surma-aastapäev. Gustav II Adolf asutas 1632. aastal ka Tartu ülikooli.


Rootsluse päev on olnud Soomes kokkuleppeline lipupäev 1979. aastast. Rootsis valmistatakse ka spetsiaalseid Gustavi päeva küpsetisi, mille juurde kuulub šokolaadist või martsipanist tehtud kuninga siluett.
selline
 
Eestis oli kaua aega  vene keel vaata, et tähtsamgi  kui eesti keel. Saan seda oma kogemuste  kaudu  öelda, sest sain omal nahal tunda, et kui vene keelt ei oska siis ära tule venekeelse  kingsepa juurde ...
Visati ukse taha . Ja kui paljud arstid kes teenindasid vene keeles , turumüüjatest ma ei räägigi , alles paar aastat tagasi kukkus turumutt Tallinnas Balti jaama turul  lõugama vene keeles, kui andsin  raha sentides mitte paberirahas . Justkui see polegi raha . Noh arvan, et näiteid võib palju tuua ..  Aga Eestis on nüüd üks riigikeel .   Aga  eesti inimesed oskavad palju keeli , vähemalt turistide keeled on kõigil suus ...  Elagu EESTI keel ...
 
 
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar