Tere tulemast blogisse



Tere tulemast minu blogisse . Oleksin väga rõõmus kui jätaksite minule siia blogisse maha märgi, et olete siin käinud ja lugenud minu ülestähendusi . Selle eest oleksin väga tänulik

25. märts 2013

Häid Ülestõusmisepühi !

Pilte Lihavõttepühadest











Rõõmsat ning värvilist munaderikast Lihavõttepüha!!!!
Millised kombed on Lihavöttepühadega seoses teistes riikides?

Hispaania

Kannatusenädalal tehakse pidulikke rongkäike. Pikkadesse mustadesse või valgetesse rüüdesse riietatud mehed kannavad läbi kirevalt ja pidulikult ehitud tänavate Kristuse või Maarja elusuurusi kujusid. Tänavate ääres seisavad inimesed langevad nende ees aupaklikult põlvili. iseäranis pidulik on see kõik maa lõunaosas: pealtvaatajad laulavad lühikesi palveid või kiidulaule mööduvatele pühakutele.


   






Itaalia

Itaallased kasutavad teist lihavõttepüha suure perekondliku kokkusaamise korraldamiseks, kus pakutakse lihavõttekooki ja – küpsetisi.

Kreeka

Kreeklastele on pühade kõrgpunktiks lihavõtteööl peetav ülestõusmismissa. Kirikud ehitatakse selleks puhuks vanikute ja värviliste lihavõttemunadega. Esimesel lihavõttepühal on pidulikud rongkäigud ja grillpeod, kõikjal kõlab muusika.
















Rootsi

Tütarlapsed riietuvad nõidadeks, posid korstnapühkijateks. Lapsed jooksevad käratsedes mööda tänavaid ja klopivad majade ustele ning aknaluukidele. Neile pakutakse maiustusi ja lihavõttemune

Venemaa

Õigeusklikud tähistavad lihavõtteid nädal pärast kristlikke pühi. osalt veel vanadesse rahvarõivastesse riietatud usklikud pühitsevad ülestõusmist küünalde ja toidukorvidega. Inimesed vahetavad omavahel pühatervituse „Kristus on üles tõusnud”- „Ta on tõesti üles tõusnud” ning lähevad koju. Seal ootab pühade hommikueine- pühitsetud liha-või kalatäidisega pirukad.




 





Ameerika Ühendriigid


Ameerikalikud on lihavõtteparaadid, kus parimatesse rõivastesse riietatud inimesed longivad läbi tänavate. Nagu paljudes teisteski maades, ei ole teine lihavõttepüha USA-s riiklik püha. Esimesel pühal saavad lapsed maiustustega täidetud korvi, seda ei pea taga otsima nagu mõnedes teistes maades kombeks on.

Lihavõttepärimusi Saksamaalt.

Hüpe üle leekide- teid ootab suur õnn

Kes tahab oma partneriga ka tuleval aastal õnnelik olla, peaks ära kasutama lihavõttelõkke maagilise mõju. Ulatage oma kallimale käsi ja hüpake koos üle. See kinnistab teie suhteid ja jääte kokku vähemalt järgmise lihavõtteni…










Õnnetoovad veepritsmed

Lõhnastatud vee pritsimine pidavat õnne tooma. Selle uskumuse kohaselt kallati varasematel aegadel mõni piiga pühade puhuks üle „healõhnalise” veega. Ajad on õnneks muutunud- tänapäeval piserdavad mehed oma südamedaami tualettveega, et teda õnnelikuks teha.

Õppetund unekottidele

Lihavõttepühade aegu maksab unekottidel ette vaadata! Vana tava järgi aetakse nad värskelt lõigatud kaseokstega sängist välja. Nõuanne: tõuske erandkorras varem ja polsterdage oma hinnaline istmik korralikult ära!

Sõnumid munakoorel

Lihavõttepühadeks saadetakse munadega õrnu armusõnumeid. Need kirjutatakse kas muna peale või – diskreetsem variant- pistetakse munakoore sisse. See käib nii: mina tuleb tühjaks puhuda ja koore sisse pista peen puutikk. Tiku ümber keritakse õhuke pabeririba sõnumi või armastusluuletusega.



                                                 







Karmid faktid

Värvitud mune tunti juba enne seda, kui ilmusid lihavõttejänesed. Muna on olnud vanade germaanlaste viljakusesümbol, varakristlike aegade kultuseese ja ammune lihavõtteroog. Muna ja jänes seostati hoopis hiljem- mune toov lihavõttejänes on saksa leiutis 17.sajandist.



                                               Jänes ja tema abilised

Need kõik on vanad pärimused.19.sajandil tõi Austrias ja Baierimaal punaseks värvitud lihavõttemune kukk, Tüüringis toonekurg, Hannoveri ümbruses rebane ja Braunschweigi kandis kägu. Nüüdseks on küll kogu töö jäänud jäneste teha…

Muna ja kogumiskirg

Viinlane Eduard Pollak ( s 1921) on kogunud 18 000 lihavõttemuna kogu maailmast. ka esimeses saksa lihavõttemunade muuseumid Sonnenbühl- Erpfingenis (Reutlingeni lähedal) võib näha 5000 kaunilt disainitud muna- alates kristlike motiividega kaunistatud jaanalinnumunast ja lõpetades böömi klaasmunadega.


 








Tavatud munad

Ammustel aegadel, kui inimesed end nii väga pesta ei armastanud, olid käibel nn. kirbumunad. Peibutisega täidetud mune kanti ihu ligi ja need pidid tüütud parasiidid lõksu meelitama.

Tunti ka mürgimune. Väliselt on arseeniga täidetud muna täiesti teiste munade sarnane, tema surmav toime ilmneb pärast söömist.

Balist pärinevad nn. lahutusmunad. Kui mõni mees tahtis oma naist maha jätta, läks too šamaani juurde ja laskis munale sõnad peale lugeda. Muna maeti mehe uue armsama maja ette ja see pidi tee sinna mehele igaveseks kinni panema.

Paharetid majast välja

Igivana lihavõttetava: neli alasti tütarlast koputavad lihavõtteööl vastu majanurki. See pidi majast kurjad vaimud välja ajama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar