Sofikese BLOGI kirjutis pani mõtlema oma toitumisharjumuste ja kiiksude üle ja tahaksin vastata sulle siin oma blogis .
Esiteks kohe selgus, et meil on mõnede toitude suhtes täitsa samad harjumused ja meeldimised /mittemeeldimised. Kõik mis puudutab friikaid, burgereid, pitzasid, wrappisid, krõpsusid ja muud „ameerikavärki“ siis seda pole söönud, ega söö ega taha proovidagi, täpselt nii nagu sinagi . Ei ole limonaadide, pepside, fantade ega ka muude gaseeritud jookide sõber. Kunagi ostsin suurtes kogustes gaseeritud vett sinistes pudelites „Lidli“ poest – pudelite pärast, aga siis täöökaaslane siin mainis, et Soomes on maailma puhtaim vesi ja sest peale pole seda gaasivett ka ostrnud, pealegi lugesin, et see ei tee organismile head ja viib paremad ained organismist uriiniga koos välja .
Aga pudelitest tegin palju ilusaid asju , siis veel neid ei võetud taaskasutusse nüüd võetakse.
Samuti on minu lemmikuks kissell.
Aga minu kiiksud algavad kõik lapsepõlvest
Lapsepõlves on mind aga ära hellitatud/rikutud heade söökidega ja seepärast oli minu söök lapsepõlves pigem ebatervislik kui tervislik ja annab ka praegu tunda .
Meil oli küll kelder täis aed, puu ja juurvilju ja marju, aga kõik olid siis tehtud moosideks suure koguse suhkruga ja soolatud hapendatud suure koguse soolaga... Sool ja suhkur ja jahu olid meie kodus põhitoiduained ja seda pidi olema palju. Kottide viisi osteti . Porgandit, mida oli suurte kastide viisi, kaalikat, peeti meile ei antud niisama kätte närimiseks, aga kui kasutati porgandit, siis ainult supi sisse riivitud ja praetud kujul maitse parandamiseks . Aiamaa saadused läksid kohe sisse tegemiseks, mitte söömiseks , kui oli vaarikaid, maasikaid- siis lastele neid ei antud, vaid korjati ja keedeti moosi, et keldris oleks riiulid täis ikka rohkem ja rohkem . Kapsatünnid soolakurgitünnid, hapukurgitünnid olid keldris seina ääres rivis, sealt siis sai talvel tuua üles ja süüa moosi ja saia.
Ema tegi väga maitsvaid sööke, eriti häid suppe ja kuna oli lihakombinaadis tööl siis ei puudunud meie laualt kunagi liha, vorst, sink, kiirkeedupotis pehmeks keedetud ribid, nii suitsetatud, kui värsked . Kuna veel olid omad loomad ja kanad siis ka rasvane piim millest ise tehti värsket koort ja võid , kanamunad olid omast võtta . Ema tegi ise mitmekihilisi torte ja pelmeene ja beljashisid mis tilkusid rasvast ja olid maailma parimad . Kalast söödi ainult heeringat, ivassi heeringat ja vahel ka praetud silku .
Koolis oli meil lõunasöök tasuta, minu arust oli, ei mäleta küll, et oleks raha kooli viinud algkooli ajal. Koolisöögid nagu ikka erinevad kodusöökidest ja on pigem tervislikumad ja vaheldusrikkamad, ega maitse niihästi kui kodune söök
Peale seda, kui läksin Tallinnasse õppima, sain ka nälga tunda, sest kodust kaasa antud vorstid sõime ruttu nahka ja koolis lõuna aeg söödud söögist pidi siis ära elama järgmise päevani . Sööklast sai siis ülejäänud leivapalad kaasa võetud, et õhtul väga näljas poleks ... Raha oli nii vähe, et poodi sai harva mindud ja kui läksime siis ostsime kõige odavamat sööki kahepeale pinginaabriga. Stipipäeval sai siis osta midagi paremat.
Linnu tee poes kus me käisime, teadis kaupmees juba mida me ostame ja kui heeringas oli otsas siis karjus meile seda juba siis, kui me järjekorra lõpus seisime, et me ei peaks seda pikka järjekorda seisma. Me ei teinud väljagi ja seisime edasi ja kui järjekord meieni jõudis siis küsisime heeringat ..... kaupmees imestas aga meie omaarust olime hästi vaimukad .
Söögitegemist ära ei õppinudki, kui mehele läksin siis korra kui supi sisse kartuleid viilutasin, siis mees ütles, et tema ema ei viilutanud- vaid koukis kartuli küljest sellised suuremad kandilised kartulitükid supi sisse .. solvusin muidugi ...
Ka küpsetamist ei õppinud, kuigi tegin katseid ja tuli välja ka, aga lihtsalt ei olnud seda küpetamise soolikat. Õppisin küll tegema kaneelikukleid, rootsi kringlit, lihapirukaid aga ei teinud neid tihti ...
Noh ütleme nii, et söögitegemine oli minu jaoks üks töö mis tuli ära teha, et lapsed ja mees saaksid söönuks. Mees leppis igapäevase pannitäie praetud lihaga kartulite kõrvale, ilma lihata päeva ei tohtinud ollagi, lastele meeldisid paljud asjad, aga seoses sellega, et poodi hakkasid ilmuma igasugu eksootilised ja mujalt eksporditud kaupa neist tuli ka sellised pirtsakad nõudjad, raha meil õieti polnud, aga nõuti mingisuguseid sweet tshilli suosse ja muid, mitte neid tavalisi põhitoiduaineid. Oli raske jah.
Kala oli hästi odav,ostsin räimi ja siis praetud räimed, marineeritud räimed, kohakala, suitsulatikas (ise suitsetatud ) olid head küll niikaua kuni lapsed sõid, aga siis tuli neil ka mingi vastikus kala vastu ja kala ka keegi enam ei tahtnud ...
Vanem poiss ei söönud ka hernesuppi ja ka mina ei armasta hernesuppi .
Nii aedviljasupp, kui borshisupp ja kalasupp on praegu minu igapäevased söögid, tihti teen ka aedviljapüreed kuhu siis käivad sisse kõik aed ja juurviljad : porgand, kapsas, sibul, tomat,kartul, keedetult nuimikseriga püreestatud kujul ja siis teen mitme päeva püree valmis säilitan külmkapis ja siis panen iga päev püreeportsule erinevat asja lisaks, praetud seeni, kanaliha, raejuustu ja mida iganes rohelist. Vanast peast olen hakanud sööma hästi palju rohelist ja eriti hästi on mulle hakanud meeldima brokkoli erineval kujul , vahepeal sõin seda nii palju, et hakkas juba vastu aga kehakaal ka langes 10 kilo võrra .. !
ÜLDKOKKUVÕTE : Mida vähem süüa, seda parem, mida rohkem teha muid asju, seda vähem tahad süüa ebatervislikult. Söö rohkesti juurvilju ja rohelisi salateid !
Sellised siis minu kiiksud
Aitäh, Nataly, et nii mõnusalt oma toredad toidukiiksud kirja panid. Seda küll pooldan, et kõik mis vähegi võimalik, tuleb toorelt ja tervelt lastele pihku pista! :)
VastaKustutatore et olema sama meelt
Kustuta