Rasvlahustuvad vitamiinid A, K ja E
Bioloogiliselt on A-vitamiin vajalik nägemisega seonduvate rakkude ning rakkude kasvufaktorite normaalse talitluse tagamiseksA-vitamiini pikaajaline defitsiit võib põhjustada: silma kuivust, vähendada nägemisvõimet kuni nägemise kaotuseni, tekitada naha- ja hingamisprobleeme ning kõhulahtisust.
A-vitamiini sisaldavad: maks, piimatooted , kollased ja oranžid puu- ja köögiviljad.
K- vitamiini peamised ülesanded on verehüübimine ja veresoonte parandus.
K-vitamiini puudusel võivad kergesti tekkida sinikad ja verejooksud.
K-vitamiini sisaldavad: rohelised taimeosad ja õlid.
E-vitamiini on vaja : rakkude vananemise pidurdamiseks; kapillaaride seinte tugevamaks muutmiseks; ümfotsüütide, puna- ja valgeliblede kaitseks; veretrombide ärahoidmiseks või lahustamiseks; soodustamaks toitainete transporti rakkudeni; vere kolesteroolisisalduse vähendamiseks; glükogeeni ladestumise soodustamiseks maksas ja järglaste saamiseks, fertiilsuse säilitamiseks.
Kestev vitamiin E defitsiit põhjustab täiskasvanuil: spermatogeneesi häireid; rasestumise häireid; raua metabolismi häireid; oluliselt suuremat riski katarakti, südame- ja veresoonkonna haiguste tekkeks; oluliselt suuremat riski kasvajate tekkeks ja arenguks; suuremat riski neurodegeneratiivsete häirete tekkeks; lihasdüstroofiat; suuremat riski maksa- ja neerukahjustuste tekkeks ja enneaegset vananemist.
E-vitamiini sisaldavad: taimsed õlid, pähklid, seemned, idandid.
Pärast bariaatrilist lõikust võib olla rasvlahustuvate vitamiinide imendumine häiritud. Uuringud näitavad, et pärast malabsorptiivset operatsiooni esineb 69% A- vitamiini defitsiit, 7,1 % E-vitamiini defitsiit ja 68 % K- vitamiini defitsiit
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar