Tere tulemast blogisse



Tere tulemast minu blogisse . Oleksin väga rõõmus kui jätaksite minule siia blogisse maha märgi, et olete siin käinud ja lugenud minu ülestähendusi . Selle eest oleksin väga tänulik

18. apr 2014

Suur reede


Suur reede on kristlik püha, mil tähistatakse Jeesus Kristuse ristilöömist ja surma Kolgata mäel. See kuulub kokku rea teiste pühadega, mis seostuvad Jeesuse eluga. Suur reede eelneb lihavõttepühadele ning võib langeda kokku juudiusu paasapühadega.

 Jeesus  löödi tõenäoliselt risti reedel, päev enne sabatit.  Tõenäoliselt toimus see kas aastal 33 või 34 (nagu pakkus välja Isaac Newton, võrreldes kuuseise ning piibliaegse ja juuliuse kalendri erinevust). Kuuvarjutuse järgi otsustades (ja kooskõlas Peetruse sõnadega Apostlite tegude raamatus, toimus see reedel, 3. aprillil 33. aastal.
Enamikus kristlikes usulahkudes on tavaks pidada suurel reedel erilisi jumalateenistusi. Nendeks puhkudeks on kirjutatud ka arvukalt muusikat, näiteks Johann Sebastian Bachi "Matteuse passioon".
Katoliku kirikus on suur reede paastupäev. Luteri kirikus oli suur reede 16.-20. sajandil aasta suurim püha, mil töötegemine oli keelatud ja kõige suurem hulk inimesi tuli armulauale. Viimasel ajal on suuremad luterlikud kirikud siiski hakanud loobuma kombest korraldada suurel reedel armulauda.

Eero tõi minule eile metsast korjatud sinililli .
 

2 kommentaari:

  1. Kui keegi hoolib teisest inimesest nõnda, et leides lille otsustab ta sellega rõõmustada endale kallist inimest, siis ... see on ütlemata kaunis ja südamele hea ning hell!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, kui ilusasti sa ütlesid , suur tänu ja hästi ilusaid munadepühi !

      Kustuta