http://m.alkeemia.delfi.ee/article.php?id=70540097
Lugesin artiklit ja tundus huvitav mis kõik sool teeb ja milline sool on kõige parem ...
- aitab stabiliseerida vere glükoositaset, vähendab suhkruhaigusega
kaasnevaid komplikatsioone;
- hoiab serotoniini ja melatoniini taseme ajus nõutaval tasemel;
- taastab ja tugevdab luurakke;
- ergutab vanade ja vähirakkude hävitamist ning nende asemele uute rakkude kasvamist;
- aitab ülal hoida lihaste (sh põie kaela) toonust ja jõudu;
- käivitab organismi isepuhastuse süsteemi, aitab välja viia organismist mustust, toksiine;
- asendamatu oksendamise tekitamise vahend mürgituste puhul;
- nõrgendab stressi, aitab ravida depressiooni, kõrvaldada emotsionaalseid häireid;
- aitab allergia, autoimmuunsete haiguste ja laktoositalumatuse puhul;
- stabiliseerib efektiivselt südamelöökide rütmi, koos veega normaliseerib (vajadusel kas tõstab või alandab) vererõhu;
- aitab kopse puhastada lima- ja rögaklompidest, kergendab astmahoogu mitte halvemini kui inhalaator;
- avaldab uinutavat toimet;
Lugesin artiklit ja tundus huvitav mis kõik sool teeb ja milline sool on kõige parem ...
Sool on kõige tuntum meie köögis
leiduva maitseainena, kuid sellega tema kasutusviisid veel ei piirdu. Soolaga
saab ravida väga edukalt nii lihtsamaid kui ka raskemaid tõbesid - alates
külmetusest kuni liigesvaludeni.
KLIKK KLIKK alla
Sool on vajalik kõikidele elavatele
olenditele, kuna meie eellased arenesid välja soolases merevees. Inimorganismi
rakkudevaheline vedelik ja veri on samuti soolased, soola kontsentratsiooniga
0,9%.
Füsioloogiline lahus, mida viiakse
nõrgestunud haige või verekaotuse puhul verre, on sama kontsentratsiooniga.
Sool on vere, lümfi, sapi, rakkudevahelise vedeliku tingimatu osa, tingimata
vajalik närviimpulssite edastamiseks, soolhappe moodustamiseks maos, milline
reguleerib osmootset rõhku rakkudes ja kudedes, vee ja soola vahetust,
happe-aluselist vahekorda organismis jne. Normikohaselt on soola eriti vaja
inimestele, kes kannatavad astma, allergia ja autoimmuunsete haiguste käes.
Millist soola peaks kasutama?
Mida madalam on soola sort ja mida
jämedam, seda kasulikum ta on. Sellisel soolal on vähem kahjulikke
kõrvalmõjusid ja rohkem kasulikke looduslikke lisandeid. Kõrgema sordi peened
soolad on puhastatud kuumutamise teel, mille käigus on temas hävinud soola
looduslik struktuur. Peene soola vajadusel võib alati jämedat soola peenestada
kohviveskis või hoida käepärast laual väike soolakonteiner - purgike või veski.
Alati tuleb osta ilma lisanditeta soola. Tihti võib olla müügis tavaline söögisool, millele
on lisatud ferrotsüaniidid E535 või E536 ja magneesiumi karbonaat E504 soola
kokkukleepumise, tükkide moodustamise takistamiseks. Need lisandid avaldavad
toksilist mõju organismile, eriti neerudele. Söögisoolale võib olla lisatud
alumiiniumsilikaat, et teha sool rohkem kohevamaks - see häirib aju tööd, isegi
võib kiirendada Alzheimeri tõve arengut. Tihti müüakse soola ja soola
asendajaid, milledes on vähendatud naatriumi ja suurendatud kaaliumi,
magneesiumi või joodi sisaldust, selline sool võib pikaajalise tarbimise korral
tekitada organismis ulatusliku mikroelementide tasakaalustamatuse. Sellist
soola võib tarvitada ainult nimetatud ainete puudusel organismis, väikeste
doosidena (umbes 3 g) ja lühiajaliselt. Mingil juhul soola ei asenda ohtlikud
maitse- ja lõhnatugevdajad E620- E625, sh eriti naatriumglutamaat E621.
Kõige parem on meresool. Selline sool on kõige lähedasem inimese organismile ka
praegu. Meresoolas sisaldub 84 erinevat mineraali (sh naatrium, kloor, kaalium,
magneesium, jood, broom, mangaan, tsink,
raud, seleen, vask, räni) ja umbes 200 keemilist ühendid, mis kokku moodustavad
umbes 14%. Tavalises soolas on teisi mineraale ainult ligikaudu 3%.
Kuidas mõjuvad inimesele soola (NaCl) komponendid?
Naatrium (Na) - reguleerib
mitmesuguste ainete (aminohapped, süsivesikud jt) ülekannet rakkude ja
rakkudevahelise vedeliku vahel, määrab veebalansi organismis, võtab osa
närviimpulsside genereerimisest, on vajalik aktiivseks lihastööks ja närvide
tööks, adrenaliini ja teiste ühendite moodustamiseks. Naatriumist sõltub vere
soolasus. Naatriumi defitsiit tekib pideval ärritumisel, ägestumisel, tugeval
higistamisel füüsilise töö juures, pikaaegsel saunalaval viibimisel jne. Liia
korral naatrium koguneb endoteelises ja silelihaste arterioolides, mis viib
nende ahenemisele, arenevad südame-(hüpertoonia) ja neeruhaigused, tekivad
tursed.
Kloor (Cl) - vajalik soolhappe
moodustamiseks, millist on vaja seedimiseks, rasvade metabolismiks, närvi- ja
endokriinsüsteemi tegevuse stimuleerimiseks. Kloor on vajalik süsihappegaasi
sisenemiseks erütrotsüütidesse ja sealt edasi kopsu kapillaaridesse, reguleerib
soolade ja vee vahetust organismis, võtab osa närviimpulsside edastamisest ja
selliste ühendite moodustamisest, millised lagundavad üleliigseid rasvu,
soodustavad luukoe moodustumist.Kloori defitsiit tekib tugeva higistamise ja
seedehäirete puhul.
Naturaalse puhastamata meresoola söögile lisamisel, tarvitamisel
joogiveega või ravi eesmärgil:
- varustab organismi õiges vahekorras
makro- ja mikroelementidega;
- taastab naatriumi ja kaaliumi õige
vahekorra organismis (soovitav on alati soolata kõrgendatud kaaliumisisaldusega
tooteid (näiteks apelsinimahla, banaane, arbuuse jne), milliseid inimene sageli
liigselt tarvitab tundes muret südame töö pärast, tekitades kaaliumi ohtliku ülekülluse;
- kõrvaldab organismi liigse happelisuse, eriti hästi kõrvaldab liigse
happe ajus, aidates sellega vältida Alzheimeri tõve arengut, ravida edukalt
vähki;
- taastab ja tugevdab luurakke;
- ergutab vanade ja vähirakkude hävitamist ning nende asemele uute rakkude kasvamist;
- aitab ülal hoida lihaste (sh põie kaela) toonust ja jõudu;
- käivitab organismi isepuhastuse süsteemi, aitab välja viia organismist mustust, toksiine;
- asendamatu oksendamise tekitamise vahend mürgituste puhul;
- nõrgendab stressi, aitab ravida depressiooni, kõrvaldada emotsionaalseid häireid;
- aitab allergia, autoimmuunsete haiguste ja laktoositalumatuse puhul;
- stabiliseerib efektiivselt südamelöökide rütmi, koos veega normaliseerib (vajadusel kas tõstab või alandab) vererõhu;
- aitab kopse puhastada lima- ja rögaklompidest, kergendab astmahoogu mitte halvemini kui inhalaator;
- takistab varikoosi teket, veresoonte "tähekeste" teket
jalgadel ja puusadel;
- hoiab alal seksuaalse köitvuse ja suguiha;- avaldab uinutavat toimet;
- avaldab põletikuvastast toimet,
kõrvaldab valud, punetused; suurepäraselt desinfitseerib (looduslik
antiseptik), hävitab patogeenseid baktereid, viiruseid, sealjuures kasutamisel
ei hävita organismi terveid rakke (erinevalt joodist). Vanasti Inglismaal
rüütlite turniiridel oli alati kohal tohter, kes pani võitluses tekkinud haavadele
kohe peenestatud küüslauku ja soolasidemed. Soolasidemed ja lahused leidsid
laialdast kasutamist möödunud sajandi sõdade ajal.
Puhta makroelemendi naatriumi (Na)
vajadus: päevane doos 1,6-2 g, päevane
terapeutiline doos 6g. Puhta makroelemendi kloori (Cl) päevane kulu on 2,5 g. 1
g naatriumi sisaldub 2,5 g soolas. Et saada nende elementide päevased normid
söögisoolaga on vaja teda tarvitada päeva jooksul mitte vähem kui 6 g ja mitte
rohkem kui 12 g.
Seoses higistamisega palaval päeval, saunalaval või pikaajalise intensiivse töötamise juures see norm võib kasvada kuni 30 g päevas. Nimelt sellepärast meeldibki inimestele juba ammusest ajast füüsilise töötamise vaheaegadel tarvitada võileibu soolatud lihaga või pekiga jms. Kaasajal saab inimene normaalsel toitumisel päevas ligikaudu 7 g soola, sest viimane on lisatud paljudesse valmistoiduproduktidesse (vorstid, juustud, teised liha- ja piimatooted, kiirtoidud (pitsa, hamburger), leivatooted, kondiitritooted, maiustused), kas paremaks säilitamiseks või ostusõltuvust tagava maitse saavutamiseks. Sellepärast omalt poolt soola lisamine toitudele või jookidele ei tohi olla rohkem kui 5 g päevas. Tõsiste südame-veresoonkonnahaiguste puhul soovitatakse soola kasutada päevas ainult ca 2-2,5 g.
Seoses higistamisega palaval päeval, saunalaval või pikaajalise intensiivse töötamise juures see norm võib kasvada kuni 30 g päevas. Nimelt sellepärast meeldibki inimestele juba ammusest ajast füüsilise töötamise vaheaegadel tarvitada võileibu soolatud lihaga või pekiga jms. Kaasajal saab inimene normaalsel toitumisel päevas ligikaudu 7 g soola, sest viimane on lisatud paljudesse valmistoiduproduktidesse (vorstid, juustud, teised liha- ja piimatooted, kiirtoidud (pitsa, hamburger), leivatooted, kondiitritooted, maiustused), kas paremaks säilitamiseks või ostusõltuvust tagava maitse saavutamiseks. Sellepärast omalt poolt soola lisamine toitudele või jookidele ei tohi olla rohkem kui 5 g päevas. Tõsiste südame-veresoonkonnahaiguste puhul soovitatakse soola kasutada päevas ainult ca 2-2,5 g.
Klaasile puhta joogiveega võib lisada
soola teelusika otsa peal, või juues vett asetada keelele mõned soolaterad. 30
minutit peale iga söögikorda soovitatakse võtta 0,5 g meresoola soola või 1 tl
laminaariat, hoida mõnda aega suus ja siis alla neelata. Piiratud koguses sisaldub naatriumi mädarõikas,
tillis, küüslaugus, sibulas, petersellis, köömnes, selleris, jõhvikas,
apelsinis, ploomis, kurkides, tomatis, mereandides. Need toiduained võivad
vajaduse korral täita osaliselt keedusoola loodusliku asendaja rolli.
Soola puudusel organism ei saa enam
hoida vett kinni, see läheb välja koos kasulike mikroelementidega ja teiste
nutrientidega. Tekib veepuudus ja sellega seotud tervise hädad. Väheneb naha
elastsus, tekivad soonte spasmid, nahk ja limaskestad muutuvad kuivaks. Tõusma
võib hakata arteriaalse vererõhu alumine näit. Samuti läheb soola vähesel
tarbimisel või sellest üldse loobumisel normist välja happe-aluseline tasakaal, langeb soolhappe sisaldus maomahlas
koos sellest tulenevate tagajärgedega, väheneb luude tugevus (organism viib
nendest oma tarbeks soolad välja), suureneb luumurdude oht, hakkavad arenema
osteoporoos ja astma. Seepärast tuleb igasugusel soola tarbimise piiramise
vajadusel alati võtta kasutusele abinõud organismi küllastamiseks teiste aluselise
toimega toodetega.
Soolapuuduse tunnuseks organismis võivad olla astmahoogude sagenemine ja
tugevnemine, lihaste krambid ja spasmid une ajal, peapööritused, peavalud,
nõrkus, iiveldus, unisus, maitsmisaistingu kadumine, sagedased luumurrud, uriini
pidamatus, liigse sülje eritumine (eriti une ajal) jne. Kui inimene
märkab, et punase peediga salatite või
mahla tarbimisel uriin või väljaheide muutub punaseks, siis on soola puudus,
vähem moodustub soolhappeid, mis tavaliselt neutraliseerivad punase värvi.
Organismis võib soolapuudus tekkida
söömisest loobumisel, nälgimisel, vähesoolaste dieetide pidamisel (või üldse
soolast loobumisel), pikemaajalisel higistamisel (raske füüsiline töö, sage ja
pikaajaline saunalaval viibimine (100 g higi viib kehast välja 6 g naatriumi
(üle kahe päevase normi), 10 g kaltsiumi (10 päevast normi), 50 mg kaaliumi ja
100 mg kloori)), sagedasel oksendamisel, suure hulga vedelike tarbimisel,
kroonilise kõhulahtisuse või neerude häiritud töö puhul. Soola puuduse kahtlusel
tuleb kohe lülitada söögimenüüsse eelkõige soolaheeringas (ilma ohtlikke
E-lisanditeta).
Soola pidev liigtarvitamine on samuti
ohtlik. Üksikutel juhtudel viiakse liigne sool kergesti välja uriiniga või
higiga.
Liigne sool - kutsub esile häireid
närvisüsteemi töös, võib tekkida põhjuseta hirmutunne, depressioon, isegi
krambid; ladestub endoteelis ja silelihaste arterioolides ja kutsub esile nende
olulise ahenemise südame-veresoonkonnasüsteemis, neerudes, tõuseb vererõhk,
võivad tekkida südame-(hüpertoonia) ja neeruhaigused; tekib vedeliku(vee)
kinnipeetus organismis. Sageli nii suurelt, et mõne päevaga kehakaal suureneb 5
kg võrra, tekivad tursed. Kui inimene märkab, et tavaline riietus kuidagi ruttu
muutus kitsaks, siis eelkõige tuleb kahtlustada soola liia tekkimist
organismis.
Kui tähelepanelikult jälgida, siis
soola liia tekkimist võib hakata kahtlustama, kui sisse võetava vedeliku hulk
muutub tunduvalt suuremaks uriini kogusest. Soola liia kahtlustamisel alati
juua rohkelt joogivett.
Sool kui looduslik ravim
Soola võib kasutada ravimina
üheaegselt igasuguste meditsiiniliste vahenditega. Soola raviomadused ilmnevad,
kui teda tarvitada normi kohaselt. Ravi eesmärgil segatakse soola meega,
äädikaga, söögisoodaga, viinaga, konjakiga, rosinatega, ravimtaimetega,
maitseainetega jne. Sool aitab ravida ekseemi, podagrat, artriiti, artroosi,
angiini; kõrvaldada valud, spasmid; vähendada stressi jne.
Külmetus, nohu, köha, haimoriit, angiin, bronhiit, gripp:
1) Kastrulis keeta liiter vett,
puistada sisse 2 spl meresoola, 2 tl mett, segada ja kohe panna lauale,
kummarduda kastruli kohale peaga, mis on kaetud suure käterätikuga ja hingata
sisse auru, algul ettevaatlikult. Nohu, haimoriidi korral hingata sisse läbi
nina ja välja läbi suu, teistel juhtudel sisse läbi suu, välja läbi nina.
Hingata 15 minuti jooksul mitu korda päevas, sh kindlasti hommikul ja õhtul
enne magamaminekut. Keetmisel võib vette lisada peenestatud männi või kadaka
oksakesi okastega, eukalüpti (saab võtta uuelt sauna vihalt), salveid, piparmündi
ürti, liivateed jne.
2) Enne magamaminekut juua klaas
vett, milles on lahustatud 1 tl meresoola ja 1-2 tl mett. Külmetuse, angiini
korral loputada mitu korda kurku soola ja söögisooda veega (1 kl veele lisada 1
tl soodat ja sama palju meresoola, 1 tl mett ning 3-5 tilka joodi lahust).
3) Võtta 1-2 kg meresoola, valada
kastrulisse, lisada 2-4 spl sinepi ja sama palju ingveri pulbreid. Kuumutada,
segades, kuni segu läheb hästi kuumaks (50-60 °C). Panna jalga puuvillased
sokid, astuda väiksemasse jalavanni (pesukaussi) ja puistada ettevaatlikult
jalgade peale kuumutatud segu. Hoida segu jalgadel, kuni jahtub. Korrata
protseduuri mitu korda päevas.
Kroonilise nohu puhul soovitatakse
segu valmistada meresoolast ja linaseemnetest proportsioonis 1:1. Tilgutada ninna 1-2 tilka 2-3 korda päevas järgmist
kehasooja segu: poole sidruni mahl, 3 spl vett ja 1 tl meresoola.
Pideva ja tugeva köha korral juua
enne sööki klaas sooja vett, milles on lahustatud 0,5 tl söögisoodat, 0,5 tl
soola, 3-5 tilka joodi lahust. Köha puhul aitab ka segu meest (1 tl), aniisi
seemnest (2 spl) ja meresoolast (1 tl). Valada sellele segule 1 kl vett, viia
keemiseni, kurnata. Võtta 2 spl iga 2 tunni tagant.
Röga lahtistamiseks võib juua 2 korda
päevas 0,5 kl vett, milles on lahustatud 0,2 tl söögisoodat ja sama palju
meresoola.
Pideva kuiva köha puhul vahel piisab
lihtsalt panna keele peale mõned soola terad ja juua kehatemperatuurini
soojendatud vett.
Parodontoosi puhul lisada 1 tl meele
1 tl peenestatud meresoola ja segada (hõõruda) kuni soola lahustumiseni. Saadud
pasta võtta nimetissõrmele ja hõõruda õhtuti ja hommikuti õrnalt hammastele ning
igemetele. Üheaegselt valgenevad ka hambad.
Stomatiit - 1 kl soojas vees
lahustada 2-3 tl peenestatud meresoola ja selle lahustiga loputada suud 5
minuti jooksul. Siis võtta suhu 1-2 tl värskeid-noori männioksade võrseid koos
okastega, närida neid, nagu närimiskummi ligikaudu 10 minutit ja süljata välja.
Seejärel uuesti loputada soola lahusega suud.
Valud liigestes, peavalu, reuma, vigastused, haavad, hematoomid,
halvatus:
1) 0,25 kl värsket rõika mahla segada
kokku 0,5 kl meega ja 1 spl meresoolaga. Määrida sisse valutavatesse
kohtadesse.
2) 250 ml 5 tärnilise konjaki pudelist valada välja 60
ml konjakit ja lisada selle asemele (kuni korgini) peenestatud ja hästi
kuivatatud meresool. Mõni minut pidevalt loksutada. Kui 20-30 minuti pärast
lahustamata sool sadestub on raviv segu valmis. Soolakonjaki lahust hõõruda
sisse valutavatesse kohtadesse, teha kompresse, haavadele panna lahuses
niisutatud sidemeid. Lahust võib samaaegselt tarvitada ka seespidiselt - segada
2 spl soolakonjakit 6 spl keeva veega ja juua ära hommikuti enne sööki.
Vinnlööve - 2 tl saialille õitele
valada peale termoses 0,5 l keevat vett, lasta tõmmata 2-4 tundi, kurnata,
lisada 2 spl meresoola ja 2 tl mett. Valada lahus jääkuubikute vormi ja
paigutada sügavkülma. Hommikuti ja õhtuti kahjustatud koht pesta seebiga
puhtaks ja hõõruda nahka kuubikutega. Tekkiv veelahus nahal lasta 20-30 minuti
jooksul ära kuivada ja siis pesta maha. Hästi mõjub soolakonjak, kui temas
niisutatud tampooniga puhastada kahjustatud kohta 1-2 korda päevas.
Ekseem - 2 spl meresoola purustada
kohviveskis, soolapulbrile lisada 2 spl kalamaksaõli, 1 tl mett ja hõõruda
ühtlaseks massiks, määrida ekseemile, panna peale side.
Jalgade seenhaigused -1 l soojale
veele lisada 4 spl meresoola, 5-6 tilka joodi lahust. Saadud lahuses leotada
jalgu vannis 5-10 minutit.
Soolasidemed valude puhul - soojas või kuumas soola veelahuses (2 tl
meresoola 1 kl (200 ml) vee kohta) kasta steriilne 4 kordselt kokku volditud
linasest või puuvillasest riidest side, villane kinnas või sokk. Esemed võtta lahusest, raputada liigne lahus maha ja
paigutada sihtotstarbeliselt valutavale kohale ööseks, näiteks side põlvele
artriidi puhul, kinnas kätte, sokk jalga ja kinnitada kergelt sidemega
(eelnevalt pestes valutava koha puhtaks sooja vee ja seebiga). Sool hakkab sügavalt naha alt imema välja
vedelikku koos valu või haigust tekitavate mikroobide, viiruste, toksiliste
ainetega. Sool tõmbab haavast välja mäda ja teised kudede lagunemise produktid.
Tugeva nohu, peavalu puhul mähkida niisutatud side ümber pea ja jätta ööseks
või päeval 8-10 tunniks. Nohu võib kaduda 2 tunni pärast. Gripi puhul
soovitatakse panna soolaside ka ümber kaela. Niisutatud soolaside võib
kinnitada kergelt sidemega veenilaienditele, lamatistele, hematoomidele ja jätta
vähemalt 3 tunniks. Paigutada soolaside juba avanenud või avatavale
koeranaelale ööseks. Hepatiidi, tsirroosi, pankreatiidi või nefriidi puhul
paigutatakse soolaside kõhule maksa, kõhunäärme või neerude piirkonnas(325).
Kõhukinnisus - juua hommikul enne
sööki 1 kl kehasooja vett, milles on lahustatud 1 tl meresoola. Tugeva pideva
kõhukinnisuse puhul juua ära 4 klaasi kurgisoolvett. Või täita klaas ¾ sooja veega, lisada 1 tl soola, valada
peale sooja piima kuni ääreni, segada ja juua ära. Kui 2 tunni pärast ei aita,
siis korrata.
Hemorroid - võtta 5 spl vereurmarohu
ürti, valada peale 2 l vett ja keeta nõrgal tulel 20 minutit, kurnata, lisada 2
spl meresoola ja 1 spl mett. Valada keedis pesukaussi, istuda sinna sisse ja
võtta sellist vanni, kuni vesi jahtub. Korrata protseduuri iga päev kuni
tervenemiseni.
Unetus - enne magamaminekut juua
klaas vett, panna keelele mõned soolaterad ja hoida neid seal kuni sulamiseni.
Selline protseduur nõrgendab ka võimalikke köhahoogusid.
Sool kiirabina
Tugeva söögi mürgituse puhul enne
kiirabi tulekut juua ära mõni klaas puhast vett soolaga - peatub toksiinide
imendumine verre. Tekkivat oksendust söögimürgitusel võib peatada pitsi
viinaga, millele on segatud kuni neljandik soola.
Verejooksuga trauma puhul juua 2 kl
vett temas lahustatud 1 tl soolaga.
Valude puhul maos (sapis) panna
näputäis soola keele alla.
Kõrge temperatuuri tekkimisel eeskätt
juua veerand klaasi sulavett, milles on lahustatud ¼ tl meresoola.
Tugeva tekkiva valu (podagra hoog, kõõluste venitus)
puhul segada kokku (tatra)jahu, meresool ja mesi vahekorras 5:5:1, lisada
natuke vett tugeva taigna saamiseks. Paigutada taignast tehtud pätsike
valutavale kohale, kinnitada sidemega.
Originaalallikas: "Isetervendaja käsiraamat - avasta ja kõrvalda
kõik sinu organismis tekkinud funktsioneerimise takistused"
Allikas: www.remedyway.ee
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar