Tere tulemast blogisse



Tere tulemast minu blogisse . Oleksin väga rõõmus kui jätaksite minule siia blogisse maha märgi, et olete siin käinud ja lugenud minu ülestähendusi . Selle eest oleksin väga tänulik

18. mai 2015

Artikkel soolast ja selle kasulikkusest

http://m.alkeemia.delfi.ee/article.php?id=70540097
Lugesin artiklit ja tundus huvitav mis kõik sool teeb ja milline sool on kõige parem ...



Sool on kõige tuntum meie köögis leiduva maitseainena, kuid sellega tema kasutusviisid veel ei piirdu. Soolaga saab ravida väga edukalt nii lihtsamaid kui ka raskemaid tõbesid - alates külmetusest kuni liigesvaludeni.
KLIKK KLIKK alla
 

 


Sool on vajalik kõikidele elavatele olenditele, kuna meie eellased arenesid välja soolases merevees. Inimorganismi rakkudevaheline vedelik ja veri on samuti soolased, soola kontsentratsiooniga 0,9%.

 

Füsioloogiline lahus, mida viiakse nõrgestunud haige või verekaotuse puhul verre, on sama kontsentratsiooniga. Sool on vere, lümfi, sapi, rakkudevahelise vedeliku tingimatu osa, tingimata vajalik närviimpulssite edastamiseks, soolhappe moodustamiseks maos, milline reguleerib osmootset rõhku rakkudes ja kudedes, vee ja soola vahetust, happe-aluselist vahekorda organismis jne. Normikohaselt on soola eriti vaja inimestele, kes kannatavad astma, allergia ja autoimmuunsete haiguste käes. Millist soola peaks kasutama?

 

Mida madalam on soola sort ja mida jämedam, seda kasulikum ta on. Sellisel soolal on vähem kahjulikke kõrvalmõjusid ja rohkem kasulikke looduslikke lisandeid. Kõrgema sordi peened soolad on puhastatud kuumutamise teel, mille käigus on temas hävinud soola looduslik struktuur. Peene soola vajadusel võib alati jämedat soola peenestada kohviveskis või hoida käepärast laual väike soolakonteiner - purgike või veski.

 

Alati tuleb osta ilma lisanditeta soola. Tihti võib olla müügis tavaline söögisool, millele on lisatud ferrotsüaniidid E535 või E536 ja magneesiumi karbonaat E504 soola kokkukleepumise, tükkide moodustamise takistamiseks. Need lisandid avaldavad toksilist mõju organismile, eriti neerudele. Söögisoolale võib olla lisatud alumiiniumsilikaat, et teha sool rohkem kohevamaks - see häirib aju tööd, isegi võib kiirendada Alzheimeri tõve arengut. Tihti müüakse soola ja soola asendajaid, milledes on vähendatud naatriumi ja suurendatud kaaliumi, magneesiumi või joodi sisaldust, selline sool võib pikaajalise tarbimise korral tekitada organismis ulatusliku mikroelementide tasakaalustamatuse. Sellist soola võib tarvitada ainult nimetatud ainete puudusel organismis, väikeste doosidena (umbes 3 g) ja lühiajaliselt. Mingil juhul soola ei asenda ohtlikud maitse- ja lõhnatugevdajad E620- E625, sh eriti naatriumglutamaat E621.

 

Kõige parem on meresool. Selline sool on kõige lähedasem inimese organismile ka praegu. Meresoolas sisaldub 84 erinevat mineraali (sh naatrium, kloor, kaalium, magneesium, jood, broom,  mangaan, tsink, raud, seleen, vask, räni) ja umbes 200 keemilist ühendid, mis kokku moodustavad umbes 14%. Tavalises soolas on teisi mineraale ainult ligikaudu 3%. 

 

Kuidas mõjuvad inimesele soola (NaCl) komponendid?

 

Naatrium (Na) - reguleerib mitmesuguste ainete (aminohapped, süsivesikud jt) ülekannet rakkude ja rakkudevahelise vedeliku vahel, määrab veebalansi organismis, võtab osa närviimpulsside genereerimisest, on vajalik aktiivseks lihastööks ja närvide tööks, adrenaliini ja teiste ühendite moodustamiseks. Naatriumist sõltub vere soolasus. Naatriumi defitsiit tekib pideval ärritumisel, ägestumisel, tugeval higistamisel füüsilise töö juures, pikaaegsel saunalaval viibimisel jne. Liia korral naatrium koguneb endoteelises ja silelihaste arterioolides, mis viib nende ahenemisele, arenevad südame-(hüpertoonia) ja neeruhaigused, tekivad tursed.

Kloor (Cl) - vajalik soolhappe moodustamiseks, millist on vaja seedimiseks, rasvade metabolismiks, närvi- ja endokriinsüsteemi tegevuse stimuleerimiseks. Kloor on vajalik süsihappegaasi sisenemiseks erütrotsüütidesse ja sealt edasi kopsu kapillaaridesse, reguleerib soolade ja vee vahetust organismis, võtab osa närviimpulsside edastamisest ja selliste ühendite moodustamisest, millised lagundavad üleliigseid rasvu, soodustavad luukoe moodustumist.Kloori defitsiit tekib tugeva higistamise ja seedehäirete puhul.

Naturaalse puhastamata meresoola söögile lisamisel, tarvitamisel joogiveega või ravi eesmärgil:

 
- varustab organismi õiges vahekorras makro- ja mikroelementidega;

- taastab naatriumi ja kaaliumi õige vahekorra organismis (soovitav on alati soolata kõrgendatud kaaliumisisaldusega tooteid (näiteks apelsinimahla, banaane, arbuuse jne), milliseid inimene sageli liigselt tarvitab tundes muret südame töö pärast, tekitades  kaaliumi ohtliku ülekülluse;

 

- kõrvaldab organismi liigse happelisuse, eriti hästi kõrvaldab liigse happe ajus, aidates sellega vältida Alzheimeri tõve arengut, ravida edukalt vähki;

 - aitab stabiliseerida vere glükoositaset, vähendab suhkruhaigusega kaasnevaid komplikatsioone;
- hoiab serotoniini ja melatoniini taseme ajus nõutaval tasemel;
- taastab ja tugevdab luurakke;
- ergutab vanade ja vähirakkude hävitamist ning nende asemele uute rakkude kasvamist;
- aitab ülal hoida lihaste (sh põie kaela) toonust ja jõudu;
- käivitab organismi isepuhastuse süsteemi, aitab välja viia organismist mustust, toksiine;
- asendamatu oksendamise tekitamise vahend mürgituste puhul;
- nõrgendab stressi, aitab ravida depressiooni, kõrvaldada emotsionaalseid häireid;
- aitab allergia, autoimmuunsete haiguste ja laktoositalumatuse puhul;
- stabiliseerib efektiivselt südamelöökide rütmi, koos veega normaliseerib (vajadusel kas tõstab või alandab) vererõhu;
- aitab kopse puhastada lima- ja rögaklompidest, kergendab astmahoogu mitte halvemini kui inhalaator;
- takistab varikoosi teket, veresoonte "tähekeste" teket jalgadel ja puusadel;
- hoiab alal seksuaalse köitvuse ja suguiha;
- avaldab uinutavat toimet;

- avaldab põletikuvastast toimet, kõrvaldab valud, punetused; suurepäraselt desinfitseerib (looduslik antiseptik), hävitab patogeenseid baktereid, viiruseid, sealjuures kasutamisel ei hävita organismi terveid rakke (erinevalt joodist). Vanasti Inglismaal rüütlite turniiridel oli alati kohal tohter, kes pani võitluses tekkinud haavadele kohe peenestatud küüslauku ja soolasidemed. Soolasidemed ja lahused leidsid laialdast kasutamist möödunud sajandi sõdade ajal. 

Puhta makroelemendi naatriumi (Na) vajadus: päevane doos 1,6-2 g,  päevane terapeutiline doos 6g. Puhta makroelemendi kloori (Cl) päevane kulu on 2,5 g. 1 g naatriumi sisaldub 2,5 g soolas. Et saada nende elementide päevased normid söögisoolaga on vaja teda tarvitada päeva jooksul mitte vähem kui 6 g ja mitte rohkem kui 12 g.
 Seoses higistamisega  palaval päeval, saunalaval või pikaajalise intensiivse töötamise juures see norm võib kasvada kuni 30 g päevas. Nimelt sellepärast meeldibki inimestele juba ammusest ajast füüsilise töötamise vaheaegadel tarvitada võileibu soolatud lihaga või pekiga jms. Kaasajal saab inimene normaalsel toitumisel päevas ligikaudu 7 g soola, sest viimane on lisatud paljudesse valmistoiduproduktidesse (vorstid, juustud, teised liha- ja piimatooted, kiirtoidud (pitsa, hamburger), leivatooted, kondiitritooted, maiustused), kas paremaks säilitamiseks või ostusõltuvust tagava maitse saavutamiseks. Sellepärast omalt poolt soola lisamine toitudele või jookidele ei tohi olla rohkem kui 5 g päevas. Tõsiste südame-veresoonkonnahaiguste puhul soovitatakse soola kasutada päevas ainult ca 2-2,5 g.

 

Klaasile puhta joogiveega võib lisada soola teelusika otsa peal, või juues vett asetada keelele mõned soolaterad. 30 minutit peale iga söögikorda soovitatakse võtta 0,5 g meresoola soola või 1 tl laminaariat, hoida mõnda aega suus ja siis alla neelata. Piiratud koguses sisaldub naatriumi mädarõikas, tillis, küüslaugus, sibulas, petersellis, köömnes, selleris, jõhvikas, apelsinis, ploomis, kurkides, tomatis, mereandides. Need toiduained võivad vajaduse korral täita osaliselt keedusoola loodusliku asendaja rolli.

 

Soola puudusel organism ei saa enam hoida vett kinni, see läheb välja koos kasulike mikroelementidega ja teiste nutrientidega. Tekib veepuudus ja sellega seotud tervise hädad. Väheneb naha elastsus, tekivad soonte spasmid, nahk ja limaskestad muutuvad kuivaks. Tõusma võib hakata arteriaalse vererõhu alumine näit. Samuti läheb soola vähesel tarbimisel või sellest üldse loobumisel normist välja happe-aluseline  tasakaal, langeb soolhappe sisaldus maomahlas koos sellest tulenevate tagajärgedega, väheneb luude tugevus (organism viib nendest oma tarbeks soolad välja), suureneb luumurdude oht, hakkavad arenema osteoporoos ja astma. Seepärast tuleb igasugusel soola tarbimise piiramise vajadusel alati võtta kasutusele abinõud organismi küllastamiseks teiste aluselise toimega toodetega.

 

Soolapuuduse tunnuseks organismis võivad olla astmahoogude sagenemine ja tugevnemine, lihaste krambid ja spasmid une ajal, peapööritused, peavalud, nõrkus, iiveldus, unisus, maitsmisaistingu kadumine, sagedased luumurrud, uriini pidamatus, liigse sülje eritumine (eriti une ajal) jne. Kui inimene märkab,  et punase peediga salatite või mahla tarbimisel uriin või väljaheide muutub punaseks, siis on soola puudus, vähem moodustub soolhappeid, mis tavaliselt neutraliseerivad punase värvi.

 

Organismis võib soolapuudus tekkida söömisest loobumisel, nälgimisel, vähesoolaste dieetide pidamisel (või üldse soolast loobumisel), pikemaajalisel higistamisel (raske füüsiline töö, sage ja pikaajaline saunalaval viibimine (100 g higi viib kehast välja 6 g naatriumi (üle kahe päevase normi), 10 g kaltsiumi (10 päevast normi), 50 mg kaaliumi ja 100 mg kloori)), sagedasel oksendamisel, suure hulga vedelike tarbimisel, kroonilise kõhulahtisuse või neerude häiritud töö puhul. Soola puuduse kahtlusel tuleb kohe lülitada söögimenüüsse eelkõige soolaheeringas (ilma ohtlikke E-lisanditeta).

 

Soola pidev liigtarvitamine on samuti ohtlik. Üksikutel juhtudel viiakse liigne sool kergesti välja uriiniga või higiga.

 

Liigne sool - kutsub esile häireid närvisüsteemi töös, võib tekkida põhjuseta hirmutunne, depressioon, isegi krambid; ladestub endoteelis ja silelihaste arterioolides ja kutsub esile nende olulise ahenemise südame-veresoonkonnasüsteemis, neerudes, tõuseb vererõhk, võivad tekkida südame-(hüpertoonia) ja neeruhaigused; tekib vedeliku(vee) kinnipeetus organismis. Sageli nii suurelt, et mõne päevaga kehakaal suureneb 5 kg võrra, tekivad tursed. Kui inimene märkab, et tavaline riietus kuidagi ruttu muutus kitsaks, siis eelkõige tuleb kahtlustada soola liia tekkimist organismis. 

 

Kui tähelepanelikult jälgida, siis soola liia tekkimist võib hakata kahtlustama, kui sisse võetava vedeliku hulk muutub tunduvalt suuremaks uriini kogusest. Soola liia kahtlustamisel alati juua rohkelt joogivett.

 

Sool kui looduslik ravim

 

Soola võib kasutada ravimina üheaegselt igasuguste meditsiiniliste vahenditega. Soola raviomadused ilmnevad, kui teda tarvitada normi kohaselt. Ravi eesmärgil segatakse soola meega, äädikaga, söögisoodaga, viinaga, konjakiga, rosinatega, ravimtaimetega, maitseainetega jne. Sool aitab ravida ekseemi, podagrat, artriiti, artroosi, angiini; kõrvaldada valud, spasmid; vähendada stressi jne.

 

Külmetus, nohu, köha, haimoriit, angiin, bronhiit, gripp:

 

1) Kastrulis keeta liiter vett, puistada sisse 2 spl meresoola, 2 tl mett, segada ja kohe panna lauale, kummarduda kastruli kohale peaga, mis on kaetud suure käterätikuga ja hingata sisse auru, algul ettevaatlikult. Nohu, haimoriidi korral hingata sisse läbi nina ja välja läbi suu, teistel juhtudel sisse läbi suu, välja läbi nina. Hingata 15 minuti jooksul mitu korda päevas, sh kindlasti hommikul ja õhtul enne magamaminekut. Keetmisel võib vette lisada peenestatud männi või kadaka oksakesi okastega, eukalüpti (saab võtta uuelt sauna vihalt), salveid, piparmündi ürti, liivateed jne. 

 

2) Enne magamaminekut juua klaas vett, milles on lahustatud 1 tl meresoola ja 1-2 tl mett. Külmetuse, angiini korral loputada mitu korda kurku soola ja söögisooda veega (1 kl veele lisada 1 tl soodat ja sama palju meresoola, 1 tl mett ning 3-5 tilka joodi lahust).

 

 

3) Võtta 1-2 kg meresoola, valada kastrulisse, lisada 2-4 spl sinepi ja sama palju ingveri pulbreid. Kuumutada, segades, kuni segu läheb hästi kuumaks (50-60 °C). Panna jalga puuvillased sokid, astuda väiksemasse jalavanni (pesukaussi) ja puistada ettevaatlikult jalgade peale kuumutatud segu. Hoida segu jalgadel, kuni jahtub. Korrata protseduuri mitu korda päevas.

 

Kroonilise nohu puhul soovitatakse segu valmistada meresoolast ja linaseemnetest proportsioonis 1:1. Tilgutada  ninna 1-2 tilka 2-3 korda päevas järgmist kehasooja segu: poole sidruni mahl, 3 spl vett ja 1 tl meresoola.

 

 

Pideva ja tugeva köha korral juua enne sööki klaas sooja vett, milles on lahustatud 0,5 tl söögisoodat, 0,5 tl soola, 3-5 tilka joodi lahust. Köha puhul aitab ka segu meest (1 tl), aniisi seemnest (2 spl) ja meresoolast (1 tl). Valada sellele segule 1 kl vett, viia keemiseni, kurnata. Võtta 2 spl iga 2 tunni tagant.

 

Röga lahtistamiseks võib juua 2 korda päevas 0,5 kl vett, milles on lahustatud 0,2 tl söögisoodat ja sama palju meresoola.

 

Pideva kuiva köha puhul vahel piisab lihtsalt panna keele peale mõned soola terad ja juua kehatemperatuurini soojendatud vett.

 

Parodontoosi puhul lisada 1 tl meele 1 tl peenestatud meresoola ja segada (hõõruda) kuni soola lahustumiseni. Saadud pasta võtta nimetissõrmele ja hõõruda õhtuti ja hommikuti õrnalt hammastele ning igemetele. Üheaegselt valgenevad ka hambad.

 

Stomatiit - 1 kl soojas vees lahustada 2-3 tl peenestatud meresoola ja selle lahustiga loputada suud 5 minuti jooksul. Siis võtta suhu 1-2 tl värskeid-noori männioksade võrseid koos okastega, närida neid, nagu närimiskummi ligikaudu 10 minutit ja süljata välja. Seejärel uuesti loputada soola lahusega suud.

 

Valud liigestes, peavalu, reuma, vigastused, haavad, hematoomid, halvatus:

 

1) 0,25 kl värsket rõika mahla segada kokku 0,5 kl meega ja 1 spl meresoolaga. Määrida sisse valutavatesse kohtadesse.

 

2) 250 ml  5 tärnilise konjaki pudelist valada välja 60 ml konjakit ja lisada selle asemele (kuni korgini) peenestatud ja hästi kuivatatud meresool. Mõni minut pidevalt loksutada. Kui 20-30 minuti pärast lahustamata sool sadestub on raviv segu valmis. Soolakonjaki lahust hõõruda sisse valutavatesse kohtadesse, teha kompresse, haavadele panna lahuses niisutatud sidemeid. Lahust võib samaaegselt tarvitada ka seespidiselt - segada 2 spl soolakonjakit 6 spl keeva veega ja juua ära hommikuti enne sööki.

 

Vinnlööve - 2 tl saialille õitele valada peale termoses 0,5 l keevat vett, lasta tõmmata 2-4 tundi, kurnata, lisada 2 spl meresoola ja 2 tl mett. Valada lahus jääkuubikute vormi ja paigutada sügavkülma. Hommikuti ja õhtuti kahjustatud koht pesta seebiga puhtaks ja hõõruda nahka kuubikutega. Tekkiv veelahus nahal lasta 20-30 minuti jooksul ära kuivada ja siis pesta maha. Hästi mõjub soolakonjak, kui temas niisutatud tampooniga puhastada kahjustatud kohta 1-2 korda päevas.

 

Ekseem - 2 spl meresoola purustada kohviveskis, soolapulbrile lisada 2 spl kalamaksaõli, 1 tl mett ja hõõruda ühtlaseks massiks, määrida ekseemile, panna peale side.

 

Jalgade seenhaigused -1 l soojale veele lisada 4 spl meresoola, 5-6 tilka joodi lahust. Saadud lahuses leotada jalgu vannis 5-10 minutit.

 

Soolasidemed valude puhul - soojas või kuumas soola veelahuses (2 tl meresoola 1 kl (200 ml) vee kohta) kasta steriilne 4 kordselt kokku volditud linasest või puuvillasest riidest side, villane kinnas või sokk. Esemed  võtta lahusest, raputada liigne lahus maha ja paigutada sihtotstarbeliselt valutavale kohale ööseks, näiteks side põlvele artriidi puhul, kinnas kätte, sokk jalga ja kinnitada kergelt sidemega (eelnevalt pestes valutava koha puhtaks sooja vee ja seebiga).  Sool hakkab sügavalt naha alt imema välja vedelikku koos valu või haigust tekitavate mikroobide, viiruste, toksiliste ainetega. Sool tõmbab haavast välja mäda ja teised kudede lagunemise produktid. Tugeva nohu, peavalu puhul mähkida niisutatud side ümber pea ja jätta ööseks või päeval 8-10 tunniks. Nohu võib kaduda 2 tunni pärast. Gripi puhul soovitatakse panna soolaside ka ümber kaela. Niisutatud soolaside võib kinnitada kergelt sidemega veenilaienditele, lamatistele, hematoomidele ja jätta vähemalt 3 tunniks. Paigutada soolaside juba avanenud või avatavale koeranaelale ööseks. Hepatiidi, tsirroosi, pankreatiidi või nefriidi puhul paigutatakse soolaside kõhule maksa, kõhunäärme või neerude piirkonnas(325).

 

Kõhukinnisus - juua hommikul enne sööki 1 kl kehasooja vett, milles on lahustatud 1 tl meresoola. Tugeva pideva kõhukinnisuse puhul juua ära 4 klaasi kurgisoolvett. Või täita klaas  ¾ sooja veega, lisada 1 tl soola, valada peale sooja piima kuni ääreni, segada ja juua ära. Kui 2 tunni pärast ei aita, siis korrata.

 

Hemorroid - võtta 5 spl vereurmarohu ürti, valada peale 2 l vett ja keeta nõrgal tulel 20 minutit, kurnata, lisada 2 spl meresoola ja 1 spl mett. Valada keedis pesukaussi, istuda sinna sisse ja võtta sellist vanni, kuni vesi jahtub. Korrata protseduuri iga päev kuni tervenemiseni.

 

Unetus - enne magamaminekut juua klaas vett, panna keelele mõned soolaterad ja hoida neid seal kuni sulamiseni. Selline protseduur nõrgendab ka võimalikke köhahoogusid.

 

Sool kiirabina

 

Tugeva söögi mürgituse puhul enne kiirabi tulekut juua ära mõni klaas puhast vett soolaga - peatub toksiinide imendumine verre. Tekkivat oksendust söögimürgitusel võib peatada pitsi viinaga, millele on segatud kuni neljandik soola.

Verejooksuga trauma puhul juua 2 kl vett temas lahustatud 1 tl soolaga.

Valude puhul maos (sapis) panna näputäis soola keele alla.

Kõrge temperatuuri tekkimisel eeskätt juua veerand klaasi sulavett, milles on lahustatud ¼ tl meresoola.

 

Tugeva  tekkiva valu (podagra hoog, kõõluste venitus) puhul segada kokku (tatra)jahu, meresool ja mesi vahekorras 5:5:1, lisada natuke vett tugeva taigna saamiseks. Paigutada taignast tehtud pätsike valutavale kohale, kinnitada sidemega.

 

Originaalallikas: "Isetervendaja käsiraamat - avasta ja kõrvalda kõik sinu organismis tekkinud funktsioneerimise takistused"

Allikas: www.remedyway.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar