1.Selle päeva
traditsiooniline maakeelne nimetus oli tegelikult kasupäev.
2.Sisuliselt on kasupäev sügisene pööripäev, sellest algab sügis ja talvepoolaasta, mis kestab kuni kevadise pööripäevani – karjalaskepäevani (23. aprill).
3.Kasupäevaks peavad
olema suvised tööd tehtud, toit talveks varutud ning seeme järgmiseks külviks kogutud.
(Mihklipäevaks on naine tuas ja nairis koopas.
- Rakvere vanasõna)2.Sisuliselt on kasupäev sügisene pööripäev, sellest algab sügis ja talvepoolaasta, mis kestab kuni kevadise pööripäevani – karjalaskepäevani (23. aprill).
4.Kasupäeval tuleb
hoolega jälgida looduse märke – tuul, päike, sadu, puud, külm, linnud ja kuu
seis ennustavad eeloleva sügise, talve ja isegi kevade ilmasid ja saaki.
5.Kasupäev on suur püha
– selleks puhuks tuleb toad koristada ning keha ja hing saunas puhtaks
harida. Pärast võib pidutseda – süüa,
juua ja pilli mängida.
6.Kasupäeval tuleb aeg
maha võtta, tööd üldiselt ei tehta. Ainuke töö, mida sel päeval võib ette võtta
on majaseinte tihendamine, et talvel oleks tuba soe.
7.Kasupäevaks
veristatakse must oinas. Kui sellist pole võtta, kõlbab ka lammas, põrsas või
kana.
8.Kaetakse rikkalik
toidulaud, seal on lambaliha, sülti,
verikäkki, roogi kõiksugu sügisandidest ja muidugi õlut.
9.Kindlasti tuli ka
vaimudele-tontidele ande viia, et need ka edaspidi perele väge ja õnne
jagaksid.
10.Sel päeval jooksid
lapsed viimast korda paljajalu.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar