Tere tulemast blogisse



Tere tulemast minu blogisse . Oleksin väga rõõmus kui jätaksite minule siia blogisse maha märgi, et olete siin käinud ja lugenud minu ülestähendusi . Selle eest oleksin väga tänulik

31. jaan 2024

Vastlapäev

 


Vastlapäev 2024

Vastlapäev 2024. aastal toimub 13. veebruaril 2024. Vastlapäev on tähtis rahvakalendri tähtpäev, mille kombestik hõlmab mitmeid tegevusi. Tänapäeva vastlapäeva kombestiku kesksel kohal on vastlasõit ehk liulaskmine. Vastlapäeva tänapäevaste kommete hulka kuuluvad ka hernesupi ja vastlakuklite söömine. Vastlapäeva peetakse tihti ka laste ja perede pidupäevaks, mil vanemad võtavad aega laste jaoks, et osaleda traditsioonilistes mängudes ja nautida väljas viibimist koos perega.

Vande tavade kohaselt usuti, et Vastlapäeval tehtud tegevused mõjutavad tuleva aasta õnne ja viljakust. Sellel päeval peetud keelud, nagu toatööde ja kitsamate käsitööde vältimine, olid samuti olulised. Need uskumused ja tavad peegeldavad Eesti kultuuri sügavust ning Vastlapäeva olulisust nii ajaloolisest kui ka kultuurilisest perspektiivist.

Vastlapäev 2024: Traditsioonid ja kombed

Vastlapäev on täis mitmesuguseid toitumis- ja tegevustavad, mis on aja jooksul säilinud.

Vastlapäev 2024: Toidud

Vastlapäeval on kombeks süüa rammusaid toite, mis aitavad ette valmistuda eesootavaks paastuperioodiks. Traditsioonilised vastlapäeva toidud on hernesupp ja seajalad. Tänapäeva vastlapäeval on populaarsed vastlakuklid, vahukoore ja moosiga täidetud magusad saiakesed. Vastlapäev 2024 toitude hulgast ei puudu ka hernesupp.

Rahvamängud ja tegevused

Vastlapäeva tähtsamate tegevuste seas on olnud kelgutamine, mille pikima liugu laskmine ennustas head linasaaki. See on oluline tegevus ka siiani. Kuna 2024. aasta talv on lumerohke, siis on oodata ka vastlapäev 2024 raames mitmeid pikima liu üritusi.

Traditsiooniliste mängude hulka kuulusid vastlavurride tegemine ja nendega mängimine. Oluline oli ka vastlasõit, mis tähendab kelguga sõitmist ehk kelgu ehk “vastla” vedamist teise inimese poolt. Rahvapidustused pakuvad kogukonnale võimalust talve lõppemise üle rõõmustada.

Vastlapäev ja muud rahvakalendri tähtpäevad

Vastlapäevale eelnevad pühad nagu tuhkapäev ja küünlapäev, ning järgnevad maarjapäev ja lihavõtted, märgistades olulisi verstaposte rahvakalendris. Nendel päevadel on omad kombed ja uskumused, mis aitavad kaasa kevade ootusele ja maaharimise algusele.

Vastlapäev ja rahvakalendri tähtsus

Rahvakalender on tihedalt seotud looduslähedase eluviisiga. Igal aastaajal on rahvakalendris oluline koht, mil tehakse erinevaid tegevusi ning tähistatakse erinevaid tähtpäevi, nagu jõulud, mardipäev, kadripäev ja muud olulised rahvakalendri pühad. Vastlapäev on oluline osa rahvakalendrist, mis on säilinud siiani ja kuulub 2024. aasta tavade hulka. Vastlapäev on tänapäeval lõbus koosviibimise aeg.

 


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar