Tere tulemast blogisse



Tere tulemast minu blogisse . Oleksin väga rõõmus kui jätaksite minule siia blogisse maha märgi, et olete siin käinud ja lugenud minu ülestähendusi . Selle eest oleksin väga tänulik

28. märts 2023

Maapähklid

 

ostan poest tihti maapähkleid 
ja neil on vastik pruun kest  ,seepärast panen nad korraks praeahju ja kuumutan korra 300 kraadi juures ja siis kui on jahtunud siis tuleb see pruun kest vaevata nendelt lahti , natuke puhuda ja kestad lendavad minema , suvel on hea seda teha rõdu peal. talvel aga teen   ahjuplaadi peal .. ja korjan lihtsalt ükshaaval puhtad välja
Kalorite pärast neid liiga palju ei tohi küll süüa päevas nii 10 tükki  siis  pole liiga 

                                                                 Kalorsus (100 g) 538 kcal

Rasva 43 g

Valke 25,5 g

Süsivesikuid 13 g

Kiudaineid 16 g

Küllastatud rasvhappeid (kõvu) 6,5 g

Polüküllastamata rasvhappeid (pehmeid) 17 g

Monoküllastamata rasvhappeid (pehmeid)11,5 g

Magneesiumi 180 mg

Kaaliumi 670 mg

Kaltsiumi 78 mg

E-vitamiini 11 mg

Maapähkel ehk arahhiis ehk hiina pähkel: proteiinisisaldus on suurem kui piimatoodetes, munas, kalas. Väidetavalt annavad klaasitäis piima ja kaks maapähklivõi võileiba 83% kasvava lapse päevasest valguvajadusest. Maapähklid sisaldavad rohkesti kaltsiumi, magneesiumi ja rauda, samuti eeterlikke õlisid. Maapähkel sisaldab palju linoolhapet, mis mõjub hästi kõrgvererõhuhaigetele ning temas sisalduvad rasvad koosnevad 85,5% ulatuses küllastumata rasvhapetest.




Maapähkel kooreta.

Maapähkel ehk Hiina pähkel ehk arahhis on tegelikult on kaunvili (uba), mitte pähkel, mis valmib mullas ja sarnaneb välimuselt oaga. Arahhis pärineb Aasiast. Nad sisaldavad rohkesti kaltsiumi, magneesiumi ja rauda, parandades vereloomet, osalevad neis sisalduvad ained punavereliblede moodustumisel. Maapähklites leiduvad eeterlikud õlid parandavad seedimist.

Maapähkel kooreta sisaldab aminohapet arginiini, mis on südamehaigusi ennetava toimega. Arginiin aitab toota lämmastikoksiidi, mis reguleerib vererõhku, laiendades veresooni ja alandades kolesteroolitaset. Lisaks sisaldab ta 60% õli, 25-30% valku, 6-10% süsivesikuid, B-rühma vitamiine. Maapähkli valk on organismile hästi omastatav. Maapähkli õli sisaldab 82% väärtuslikke küllastumata rasvhappeid, mis soodustavad närvirakkude, südame, maksa jt elutähtsate organite tööd. Sapieritust soodustav. Sisaldab suures koguses kaaliumi. Tõeline mangaanipomm! Maapähkli valgusisaldus on suurem kui piimatoodetes, munas, kalas. Väidetavalt klaas piima ja 2 maapähklivõiga leiba tagab lapse päevasest valguvajadusest 83%.

Kahtlemata oled kuulnud, et elevantidel on väga hea mälu, aga kas teadsid, et maapähklid on elevantide üks lemmiktoitudest – need toetavad ajutegevust. Mäluprobleemide paranemise põhjuseks on B-grupi vitamiinid, mis parandavad aju verevarustust ning ennetavad neurohaigusi, näiteks Parkinsoni ja Alzheimeri tõbe. Ajukemikaalidega on seotud ka raske mentaalne haigus – depressioon. Selle üheks põhjustajaks on vähenenud serotoniini (õnnelikkuse hormooni) tootmine. Maapähklites sisaldavad trüptofaani, mis on serotoniini sünteesiks väga vajalik.

Arahhis on rahvameditsiinis tuntud paljude haiguste ennetajana, näiteks aitab maapähkel diabeedi, sapikivide ja geenivigade ja muu sellisega. Lisaks aitab pähkel kaasa kaalu langetamisele, naha uuenemisele, insuldiriski vähendamisele ja südametöö paranadamisele.

Maapähkleid peaks tarvitama koos koorega, sest koores on märkimisväärne osa maapähkli kasulikest ainetest. Oma kasulike omaduste poolest võistlevad maapähklid puuviljadega. Maapähklites on palju valke, kiudaineid ja kasulikke rasvu, mis tähendab, et mõistlikus koguses arahhiste söömine aitab kaalu langetamisele kaasa. Kasulikest toitainetest tasub märkimist veel E-vitamiini sisaldus ning mineraalidest magneesiumi, fosfori, kaaliumi, tsingi, raua, mangaani, vase ja seleeni sisaldus.

Maapähkleid sälitada “hingavas” kotis, kuivas kohas- sälivad paar aastat.

Päritolu: Argentiina.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar