Tere tulemast blogisse



Tere tulemast minu blogisse . Oleksin väga rõõmus kui jätaksite minule siia blogisse maha märgi, et olete siin käinud ja lugenud minu ülestähendusi . Selle eest oleksin väga tänulik

20. mai 2012

Taevasseminemise püha

 Kirjutan kuidas meie uulitsal  veedeti Taevasseminemise püha neljapäeval  17. mail 2012
Taevasseminemise püha tähistatakse   40 päeva pärast ülestõusmispüha

Jeesus Kristuse ülestõusmise kaudu, kes on läinud taevasse, on Jumala paremal käel, kus temale on alistatud inglid ja meelevallad ja väed.

Taevasseminemise püha ehk Ristipäev. Seda peetakse tõeliseks maa puhkuse ja pühaduse päevaks. Vanasõnagi ütleb – Ristipäeval ei kasva rohi ega laula lind.
Taevaminemispüha ehk suur ristipäev on kristlik püha, mida tähistatakse 40 päeva pärast ülestõusmispühi, kuuenda lihavõttejärgse nädala neljapäeval.
 Püha tähistab Kristuse taevasseminekut, mis piibli järgi toimus neljakümnendal päeval peale ülestõusmist. Liturgiline värv on valge.
Vanemad teated pärinevad 17. sajandist. Sel päeval kehtisid ranged töökeelud ning austav käitumine maa ning looduse suhtes. Keelatud oli murda oksi, kitkuda rohtu, teha puid või muul moel elavasse loodusesse puutuda. Samuti olid keelatud paljud talutööd eriti kudumine, õmblemine aga ka müra tekitamine. Päeva tuntakse ka piksepühana.


 " Sininauha RY " tähistati seda päeva  omamoodi .
Lehtedes olid juba eelnevalt kuulutused pandud .
Avatud oli kirbukas ( muidu oli Soomes tööst  vaba päev ). Meie maja all sööklas valmistati hernesuppi mida siis tasuta jagati kohaletulnutele . 
Üritus algas päeval kell 12 aga juba 10 paiku hommikul oli liikumist , sä'titi laudu , pinke , söögi pakkumise kohta ... välja oli toodud kaks suurt lauda- kus peal olid siis  papist ühekordsed taldrikud lusikad, kohvitassid , termosed kohviga ja suur katel hernesupiga ... kohvi kõrvale oli mitut sorti koogikesi ..
Üleval, kontori ukse kõrvale oli ehitatud varikatusealune kus siis olid pillid ja pillimehed ja lauljad ...   Ilm tunduski päris sombune ja karta oli vihmasadu ..
 Juba 11-ne  ajal hakkas ansambel taspisi harjutama ja ilusat gospelmuusikat   oli õu täis ...( gospelmuusikat on  selgitatud kui  põhjamaa kahvanägude hingelist muusikat. See on religioonidest täielikult vaba paganlik hingeseisund, kus otsitakse otsest ühendust universumiga. Kõige keskel on rütm ja eesmärgiks on hinges valitseva lusti vallapäästmine)
Minagi läksin välja istuma ja kuulama , muidu kostis muusika tuppa ka aga inimesi oli juba kogunenud ja oli tore suhelda ...
  Hellasin ka Annelile ja kutsusin kuulama ja vaatama ja kirbukale . Seal oli täna pakkumine 1 kilekotitäis asju - 5 eurot . Sai valida mida iganes soovid ...
Alguses kuulasime muusikat ja varsti tuli ka Anneli ...  Siis kui ansambel tegi vaheaja läksime kirbukale . Issand rahvast oli nii murdu - kirbukas oli seest peaaegu tühi juba aga toodi koguaeg juurde ja juurde ... sain ka kotitäie asju ja siis veel ühe suure kollase lõvi ...
 Siis läksime uuesti kuulama muusikat - rahvast muudkui tuli aga juurde ...  supitaldrikud muudkui täitusid hernesupist . Laua peal oli ka rahakorjamise tünn kuhu sai siis raha panna ... kui soovi oli ja kui palju soovi oli ...
 Anneli tõi minule ka hernesuppi sinepiga nagu soomes süüakse ... oli tõesti hea ja kõht tühi ka juba .
  Aga siis lõpuks hakkas tibutama päris vihma ja pidime kodinad kokku korjama ja tuppa kolima ...
  Selline oli siis lahe üritus meie maja eest  taevasseminemise pühade puhul ...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar