HEAD UUT AASTAT KÕIGILE KES SIIA BLOGISSE SATTUSID JÄTKE PALUN ENDAST JÄLG
Tere tulemast blogisse
Tere tulemast minu blogisse . Oleksin väga rõõmus kui jätaksite minule siia blogisse maha märgi, et olete siin käinud ja lugenud minu ülestähendusi . Selle eest oleksin väga tänulik
27. apr 2023
Avokaado võileib
20 pulma aastapäev
24 aprillil sai meil Eeroga täis 20 aastat abielu !
Mis võiks veel parem olla ?
50 aastat koos või 100 aastat ?
Noh 20 aastat tagasi tundus see 20 aastat täiesti ulmena . Ei oleks mitte iial uskunud . ja nüüd alustasime uut etappi järgmist 20 aastat ... eks me näe kui kaua meil antakse koos elada, aga iga päeva eest olen tänulik ..
Sünnipäevad
Täna on sünnipäev vennatütrel , saatsin hommikul õnnitluse ja tema emale ka nii toreda tütre puhul . Karini emaga käisime 5 kuni 8 klassini samas koolis ja samas klassis .
Veel on täna tähtis päev Tiinal, kes on ka Hämeenlinna kolinud eestlane. Väga tore naine, aga kahjuks ka nii hõivatud et ega enam temaga ei ole korona algusest saadik kohanudki ..
9. apr 2023
Tugitool
AS -TUS SAM-MU AS-TUS- KAKS
TOO-LI-KE-NE KAT- KI- PRAKS .
Minu kõige tähtsam mööbliese ehk minu mehhanismiga tugitool läks katki eile ... Kurb . ja ma ei saa oma haigete jalgadega istuda lihtsalt tugitoolis kus jalad üles ei käi .. kohe on paistes ja hakkavad valutama .. vaatasin NETIpoodides, ega ei leidnud ühtegi sellist, mis oleks vastanud minu tahtmistele . Ja kallimaks on ka läinud. Needsamad tugitoolid olid enne 2 korda odavamad.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
8. apr 2023
Aasta 2023 liblikas
Selle aasta 2023 tegijad:
aasta liblikas : Keldriöölane
Aasta loom
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
Lind: aul
Lill: valge tolmpea orhidee
Kala: meresiig
Sammal: roheline hiidkupar
Puu: harilik mänd
Muld: liivane ja viljakas leetunud
muld
Seen: harilik kivipuravik
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
7. apr 2023
Raguu
Raguu
valmistamine
Liha lüüa koos kondiga parajateks tükkideks, praadida hautamisnõu põhjas kuumas rasvas pruuniks, puistata peale soola ja pipart, samas praadida kergelt ka kuubikuteks lõigatud porgand ja maitseköögivili, puistata juurde jahu, pruunistada õrnalt, valada peale kuum vedelik ja hautada nõrgas kuumuses.
Valmis liha tõsta kastmest kaussi. Kaste maitsestada soolaga parajaks, lisada sidrunimahla või hapukoort, soovi korral ka tomatipüreed või -pastat ja valada lihale koos kastmes hautatud köögiviljaga. Anda lauale keedetud kartulite ja toorsalatiga.
Vaja läheb: 600 – 700 g vasika-, lamba- või sealiha, 40 – 50 g rasva, 150 g maitseköögivilju, 1 – 2 porgandit, 1 sl. jahu, soola, pipart, 1/2 kondileent või vett, 1 tl. sidrunimahla või 1 – 2 sl. hapukoort (tomatipüreed).
Teine retsept
Liha pruunistatakse ümberringi kuumas rasvas,
lisatakse sibul ja seller,
puistatakse peale jahu ja maitseained.
Vesi või lihaleem valatakse peale,
maitsestatakse tomatipüreega või mahlaga,
hautatakse tasasel tulel kaane all pehmeks.
Lõpuks lisatakse hapukoor.
Antakse lauale koos kastmega kausis
või hautamisnõus.
Raguu
aedviljadega
Lihatükid pannakse kuuma rasvasse ja pruunistatakse ümberringi. Lisatakse ketasteks või kuubikuteks lõigatud porgandid, sibulad, petersell ja õhukesteks tükkideks lõigatud kaalikas, lastakse kergelt pruunistuda. Vesi või puljong valatakse peale, nii et liha ja aedviljad on vaevu kaetud, maitsestatakse soola ja pipraga ja hautatakse tasasel tulel kaanega kaetult 30 – 40 minutit. Kartulid keedetakse või praetakse eraldi, pannakse toidusse, lisatakse ka tomatipüree, vürtsikaste ja rasvaga segatud jahu. Hautatakse veel 15 – 20 minutit. Raguu antakse lauale kastmes koos aedviljadega kas samas hautamisnõus või kaussi tõstetult. Soovi korral lisatakse hapukoort, peale puistatakse rohkesti hakitud maitserohelist. Lisandiks kurgi- või hapukapsasalat.
Aedviljade valikut võib muuta, lisada näiteks kaunpipart, kabatšokke, aedube jms., tarvitada külmutatud aedvilju. Need lisada poolpehmele lihale, sest nad pehmenevad 20 minutiga.
Vaja läheb:
500 g raguuks valmis lõigatud liha,
50 g rasva, 2 porgandit, 2 sibulat, 150 g kaaliakt või naerist, 1 petersell,
tükike sellerit, 2 spl. tomatipüreed ja 1 spl. vürtsikastet (valikuline), 5 – 6
kartulit, 1 spl. jahu, soola, pipart, vett või puljongit, hapukoort
(valikuline), sibulapealseid või petersellilehti.
SEALIHAGULJAŠŠ
500 g sealiha
500 g sibulat
3 sl õli vajadusel
2 sl ungari paprikapulbrit
3 sl kontsentreeritud tomatipastat
kuuma vett
soola ja musta pipart
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
Lõika liha umbes 30grammisteks
kuubikuteks.
Koori sibulad ja tükelda.
Kuumuta paksupõhjalises potis õli,
pruunista lihakuubikud ümberringi.
Lisa sibulad, paprikapulber,
tomatipüree, sool ja pipar.
Vala peale niipalju kuuma vett, et liha oleks
kaetud.
Kuumuta keemiseni, siis alanda
kuumust.
Hauta kaane all tasasel tulel paar tundi, kuni sibul on kastmesse 'sulanud'.
keedetud kartulit või riisi paku kõrvale
Kokkamine
Koostisosad:
400 g sealiha
1-2 sl õli
1-2
tükeldatud sibulat
2 sl
kontsentreeritud tomatipastat
küüslauku
vett
3-4
soolakurki või hapukurki
400 g
tükeldatud ja praetud kartulit
soola ja musta pipart
Lõika veiseliha või sealiha viiludeks ja seejärel kangideks (umbes 1x4
cm), pruunista pannil õlis.
Lisa sibul, prae
kergelt läbi.
Lisa tomatipüree maitsesta soola-pipraga.
Vala peale niipalju kuuma vett, et liha oleks kaetud.
Hauta, kuni liha on üsna pehme (30-45 minutit).
Samal ajal koori kartulid, lõika sektoriteks ja prae
pannil õlis poolpehmeks. Lisa siis koos hakitud küüslauguga potti liha juurde.
Hauta veel 10-15 minutit, kuni liha ja kartulid on küpsed.
Lisa tükeldatud kurgid, kuumuta läbi ja serveeri.
ja teine retsept mis on algselt vene päritoluga retsept 1871 aastast
Stroganov
Lõika
liha viiludeks, seejärel ribadeks (ca 1 x 5 cm).
Haki
sibul.
Kuumuta
paksupõhjalises potis või ja õli
ning pruunista lihatükid ja sibul kergelt läbi
Lisa
potti vesi,
maitsesta soola-pipraga ja hauta keskmisel
kuumusel liha pehmeks.
(Hautamise
aeg oleneb lihatükist).
Paksenda
leem veega segatud jahuga,
siis lisa tomatipüree ja sinep.
Sega
juurde hapukoor ja viimasena hakitud marineeritud kurk. Kuumuta kaste läbi, aga
ära enam keeda!
Puista
peale hakitud peterselli.